Connect with us

Published

on

Η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023 “To φάντασμα του λαού” (διαρκεί ως τις 11/2/24) ερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο.

Το φάντασμα του λαού

Στις μέρες μας το φάντασμα του λαϊκισμού πλανάται πάνω από τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες δυσκολεύονται με τις αναρίθμητες εκφάνσεις του: πώς και αν πρέπει να αναπαρασταθεί ο «λαός», πώς να αναπαρασταθεί η δημοκρατική εξουσία, η φύση των χαρισματικών ηγετών, της λαϊκής διαμαρτυρίας, της εξέγερσης. Τα μέσα της τεχνικής εικόνας, υπήρξαν κατάλληλα για μια τέτοια καλλιτεχνική εξερεύνηση.

Σε αυτή την “έρευνα-έκθεση” φωτογραφίας και video περιλαμβάνονται ερωτήματα όπως ποιος είναι τελικά ο «λαός», αν όντως υπάρχει, αν μπορεί να συλληφθεί οπτικά, αν αποτελεί πηγή ελπίδας, πώς συμπυκνώνεται στα πρόσωπα των επίδοξων ηγετών του και πώς συναθροίζεται και συμπεριφέρεται σε πολιτικές διαμαρτυρίες.

Η έκθεση συγκροτείται σε τέσσερις ενότητες. Οι δυο πρώτες παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: από αυτές η πρώτη αφορά την αμφισβητούμενη αναπαράσταση της κυρίαρχης πολιτικής, ειδικά όταν βρίσκεται σε κρίση. Η δεύτερη εστιάζεται στους λαϊκιστές ηγέτες και τους οπαδούς τους. Οι επόμενες δυο ενότητες παρουσιάζονται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Η τρίτη αφορά όσους αποκλείονται από την κατηγορία του «λαού» και το πώς φρουρούνται τα όρια αυτής της κατηγορίας. Τέλος, η τέταρτη ενότητα επικεντρώνεται στη λαϊκιστική διαμαρτυρία και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος.

Όπως το ίδιο το φαινόμενο του λαϊκισμού, η έκθεση έχει παγκόσμιο εύρος. Αυτή η προσέγγιση καθιστά τις έννοιες του «λαού» και του λαϊκισμού περισσότερο δυσδιάκριτες καθώς διατρέχουν ηπείρους, τη διαίρεση αριστεράς-δεξιάς και συχνά συνδέουν μεταξύ τους τη μαζική συμμετοχή με την απολυταρχική εξουσία. Από τα ιδιαίτερα ετερόκλητα έργα που παρουσιάζονται όμως αναδύεται μια εικόνα του λαϊκισμού, που ταλαντεύεται ανάμεσα στους πόλους του πολιτικού ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 20/10/2023 – 11/02/2024
Ώρες λειτουργίας:
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών: ΤΡ | ΤΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 10:00-18:00, ΠΕ > 12:00-20:00
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: ΤΡ | ΤΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 11:00-19:00, ΠΕ > 11:00-20:00
Χώροι: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών


Καλλιτέχνες

Daniel Mayrit, Δημήτρης Μιχαλάκης, MacDonaldStrand, The Archive of Public Protests, Ana Carolina Fernandes, Prarthna Singh, Wolfgang Scheppe, Dougie Wallace, Lauren Greenfield, Κώστας Καψιάνης, Rafal Milach, Uta Kögelsberger, Edgar Kanaykõ Xakriabá, Paolo Pellegrin, DISNOVATION.ORG, Kimberly dela Cruz, Christian Lutz, Sinna Nasseri, Joan Fontcuberta / Pilar Rosado, Βαγγέλης Βλάχος, Στέφανος Τσιβόπουλος, Carey Young, Bani Abidi, Craig Ames, Boris Mikhailov

Επιμέλεια

Julian Stallabrass

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Υποστήριξη: Goethe-Institut Thessaloniki, British Council, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης

πηγή: momus.gr