Entertainment

Ο Αντώνης Κανάκης μίλησε στο newsit.gr και στον Γρηγόρη Μελά

Published

on

Επέστρεψαν στο τηλεοπτικό τοπίο από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και περιμένουν καθημερινά, στις 20:00, τους τηλεθεατές στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας με την ιδιαίτερη «ματιά» τους πολλά από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο!

Κι ενώ δικαιολογημένα και αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού που περίμενε την παρέα του «Ράδιο Αρβύλα» να ξαναπιάσει θέση στο τηλεοπτικό τοπίο, υπάρχουν αρκετοί… που έχοντας δεχτεί σατιρικά τους βέλη… θα είχαν πολλούς λόγους… λόγω των πράξεων και λεγομένων τους… να απομακρυνθούν από τις τηλεοπτικές τους οθόνες.

Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι η «Ράδιο Αρβύλα» είναι η μακροβιότερη εγχώρια τηλεοπτική ψυχαγωγική εκπομπή, αποδεικνύοντας με την επιτυχία της πως οι τηλεθεατές ταυτίζονται με αυτή τη «ματιά» της θεσσαλονικιώτικης παρέας που φέτος συμπληρώνει 17 σεζόν τηλεοπτικής «ζωής».

Έτσι, όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την πρεμιέρα της σατιρικής εκπομπής τα είπαμε με τον δημιουργό της, τον Αντώνη Κανάκη αποκλειστικά για το newsit.gr με τη συζήτησή μας να ξεκινά με την… κλισέ ερώτησή μου, αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Ράδιο Αρβύλα και όπως μου είπε:

Όσο αλλάζουμε/εξελισσόμαστε ως άνθρωποι, έτσι αλλάζει και η εκπομπή (η οποία είναι ένας απολύτως ζωντανός οργανισμός), ακόμα και όταν φαινομενικά μένει η ίδια. Σε ό,τι αφορά πιο αντικειμενικές/οφθαλμοφανείς αλλαγές, το μόνο που έχω να προσφέρω/ αποκαλύψω είναι ότι θα φρεσκάρουμε αρκετά το στούντιο και τη διακόσμησή του. Η μεγάλη είδηση είναι ότι μετά από 16 χρόνια αλλάζει το πάτωμα. Μπορεί να γίνει και ωραίος τίτλος: «ΣΟΚ! ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ» ή «ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΤΟΥΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ; ».

-Εντάξει, για να… τρολάρω κι εγώ, μετά τα τόσα «πατήματα» της Αρβύλας από το 2008, λογικό να ήθελε αλλαγή το πάτωμα! Αλήθεια, πιστεύεις ότι η σάτιρα δεν έχει εποχές, είναι διαχρονική «αξία»;

Ναι φυσικά είναι διαχρονική υπόθεση.

-Κάποια θέματα όμως, λόγω της «πολιτικής ορθότητας», τα βλέπουμε πλέον διαφορετικά. Αυτές οι «ματιές» περιορίζουν, βάζουν όρια στη σάτιρα;

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της ουσίας της πολιτικής ορθότητας. Το τονίζω, της ουσίας. Όμως, αυτά τα τόσο χρήσιμα κοινωνικά ρεύματα, τα «καβαλάνε» αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν κοινωνικό ρόλο/καταξίωση και κάποια ίσως μορφή εξουσίας μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να τα οδηγούν σε υπερβολές και υποκρισίες που στο τέλος αδικούν και «πριονίζουν»/ υπονομεύουν το ίδιο το ρεύμα και όλα όσα έχει να προσφέρει στην κοινωνία. Αυτό το κομμάτι της υπερβολής και της υποκρισίας σε σχέση με την πολιτική ορθότητα, προσπαθώ να μην το αφήνω να επηρεάζει ή να καθορίζει τη δουλειά μας.

-Λέγεται ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να πει την άποψη του». Κάποιοι όμως εκφράζουν …ανησυχητικές, ρατσιστικές απόψεις. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνεται, να τους προβάλλουμε δίνοντάς τους βήμα ή είναι καλύτερο να τους αγνοούμε; Πριν από λίγο καιρό μάλιστα έκανες ανάρτηση για την προβολή των δηλώσεων του Αχιλλέα Μπέου…!

Τα ΜΜΕ, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ένα μπεκ που ψεκάζει το χωράφι της κοινωνίας. Το περιεχόμενο του ψεκασμού, έχει τεράστια επιρροή στον πολιτισμό, στο κλίμα, στις κοινωνικές συνειδήσεις και αντιλήψεις. Κατά συνέπεια, η ευθύνη των ανθρώπων των Μέσων είναι αντίστοιχα τεράστια.

Αν επιλέγεις να «ψεκάσεις» αρνητισμό, ψέμα, λοβοτομή και μίσος, μην εκπλαγείς όταν όλα όσα φυτρώσουν στην κοινωνία που θα ζήσουν τα παιδιά σου θα είναι ανάλογα και η κοινωνία αυτή θα είναι σίγουρα τοξική.

Οι εκπομπές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές, έχουν το ελεύθερο να καλέσουν όποιον θέλουν. Το κριτήριο αυτής της επιλογής μπορεί να γίνεται (και ευτυχώς σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται) και με άλλου είδους κριτήρια, παράλληλα με αυτά της τηλεθέασης.

Το επιχείρημα: «ο καθένας έχει δικαίωμα να πει την άποψη του», φοβάμαι ότι χρησιμοποιείται ως άλλοθι, ως ένα καινοφανές επιχείρημα.

Αφού «ο καθένας έχει δικαίωμα να πει την άποψη του», τότε γιατί δεν βγαίνουν στον αέρα τόσοι ουσιαστικοί και πολιτισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν βγει ποτέ; Αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να πουν την άποψή τους;

Όταν η τηλεόραση καλεί τους «Μπέους» αυτού του κόσμου, ξέρει πολύ καλά τι θα πουν και ξέρει πολύ καλά γιατί τους καλεί. Ας υπάρχει τουλάχιστον ειλικρίνεια και ας μην υποτιμάται η νοημοσύνη των τηλεθεατών, οι οποίοι όλα τα καταλαβαίνουν και ανάλογη είναι και η εκτίμησή τους στα πράγματα.

-Ξέρω ότι δεν είναι του… στιλ σου να κρίνεις εξειδικευμένα πρόσωπα και εκπομπές, οπότε θα ήθελα την άποψή σου γενικά για την ελληνική τηλεόραση…!

Η τηλεόραση πιστεύω πως δεν είναι, ή δεν θα έπρεπε να είναι, ένα πράγμα.

Είναι, ή θα έπρεπε να είναι, μια πλατφόρμα η οποία μπορεί να φιλοξενήσει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε.

Αυτό που συμβαίνει στον αντίποδα, είναι ότι έχει αναπτυχθεί ένας ομοιόμορφος και εγωκεντρικός τηλεοπτικός μικρόκοσμος, του οποίου η δράση και εικόνα οδηγεί σε μία παρεξήγηση.

Επειδή αυτός ο μικρόκοσμος αυτοαναπαράγεται και προβάλλεται συνεχώς και από τα υπόλοιπα Μέσα, δημιουργείται ίσως η εντύπωση ότι μόνο αυτό είναι η τηλεόραση. Δεν είναι όμως.

Αν λοιπόν δεν παρασυρθείς από την εικόνα που κυρίως προβάλλεται και εστιάσεις σε προγράμματα που σου ταιριάζουν, τότε μπορείς να έχεις για τον εαυτό σου μια τηλεόραση στη σωστή δοσολογία και με θετικό πρόσημο.

Με λίγα λόγια, σχεδόν απ’ όλα έχει ο μπαχτσές και η επιλογή είναι δική μας.

Exit mobile version