Culture
Ferrari: Μια τυπική ταινία του Michael Mann
Η προσωπογραφία του ανθρώπου που δημιούργησε τον ιταλικό μύθο της αυτοκίνησης από τον φακό ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες.
Η ταινία Ferrari δεν θα χρειαζόταν κάτι συμπληρωματικό στον τίτλο της για να μαζέψει κόσμο στις αίθουσες ή στην τηλεοπτική συνδρομητική πλατφόρμα. Το όνομα του (Enzo) Ferrari, πατέρα της ιταλικής φίρμας είναι από μόνο του αρκούντως περιεκτικό.
Χωρίς φυσικά να έχουμε γνωρίσει τον ίδιο τον Comandatore, η ερμηνεία του Adam Driver περιγράφει έναν άνθρωπο μάλλον μονομανή, ίσως και εξαιτίας της ανάγκης του να καταφύγει σε έναν “τόπο” μακριά από την απώλεια του γιού του. Κι όμως αυτός ο μάλλον ψυχρός άνθρωπος-μηχανή μπορούσε να ερωτεύεται, να πονά, να συμπονά, να ξεσπάει, να φοβάται και ταυτόχρονα να πουσάρει τους οδηγούς του πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Τουλάχιστον αυτό “διηγείται” ο Michael Mann.
Πέρα από την κινηματογραφική προσωπογραφία ο Αμερικανός σκηνοθέτης μας μεταφέρει μιας περιορισμένης έκτασης ιταλική ηθογραφία, μια που ασχολείται με μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη κι ένα ακόμα μικρότερο υποσύνολο, αυτό της αυτοκινητοβιομηχανίας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Χωρίς να ενδιαφέρεται να εξηγήσει πολλά, δίνει πάντως περισσότερες λεπτομέρειες από άλλες ταινίες του, ενώ κινείται στα όρια του νουάρ που χρωματίζεται από τα κατακόκκινα αγωνιστικά της Ferrari και της Maserati.
Αθωώνει τον ήρωα του για το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στο θρυλικό Mille Miglia του 1957 που έμελλε να είναι ο τελευταίος αγώνας αντοχής της Βόρειας Ιταλίας που έλαβε χώρα. Ντύνει μάλιστα τις στιγμές του δυστυχήματος με μουσική ατμόσφαιρα που θα σας θυμίσει Gladiator και Man on Fire (Ridley Scott & Tony Scott αντίστοιχα).
Αν είστε λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πολύ δύσκολα θα προσπεράσετε το συγκεκριμένο film, έστω και σαν φόρο τίμής στο παιδικό απωθημένο που ξυπνά το όνομα Ferrari.
credits: IMDB, YouTube, Pan and Slam